Trumpin salarakas on Saudi-Arabia

Tuskin yksikään uutinen kuluneella viikolla on herättänyt yhtä paljon kritiikkiä kuin Trumpin asettama maahantulokielto seitsemän muslimimaan kansalaisille. Tuore presidentti haluaa sillä rajoittaa ns. terrorismialttiista maista tulevien ihmisten määrää. 

Kieltolistalle valitut maat ovat aiheuttaneet suuren spekulaatiovyöryn. Esimerkiksi iranilaisia asuu Yhdysvalloissa pari miljoonaa, eikä yksikään paikallinen terrori-isku ole ollut heidän tekemänsä. Silti he päätyivät kieltolistalle, mutta Saudi-Arabia ei.

Saudi-Arabia näyttääkin säilyttävän erityisasemansa Yhdysvaltojen läheisenä liittolaisena myös Trumpin kaudella. Siitä huolimatta, että maa on tunnettu erittäin tiukasta islamin tulkinnastaan. Päinvastoin, listalle joutuneet maat kuuluvat pääosin Saudi-Arabian vihollisleiriin, kun siellä komeilevat shiia-islamin johtajamaa Iran sekä Iranin läheiset valtiot Irak, Syyria, Sudan, Afganistan sekä Jemen.

Trumpin nimittämä tuore puolustusministeri tunnetaan Iran-kriitikkona. Hän on useasti todennut Iranin olevan vaarallisempi kuin Isis ja Al-Qaida. Tiedossa onkin, että Iran tukee ääri-islamistisia shiia-järjestöjä, joista osa on syyllistynyt myös terroritekoihin. Shiiat eivät kuitenkaan koskaan ole iskeneet Yhdysvaltoihin, joissa kaikki islamistien iskut ovat olleet sunni-muslimien tekemiä. Miksi sitten sunnimuslimeiden johtajamaa Saudi-Arabia ei ole kiellettyjen maiden listalla? Päinvastoin, tällä viikolla USA:n puolustusministeri ja hänen saudiarabialainen kollegansa sopivat tiivistävänsä taloudellista ja sotilaallista yhteistyötään sekä rajoittavansa entisestään Iranin vaikutusvaltaa alueella ja sen sotkeutumista muiden maiden sisäisiin asioihin.

Uskon, että Obaman kaudella hitusen lämmenneet Iran-suhteet tulevat jälleen viilentymään. Merkittävänä syynä on entistä läheisempi yhteistyö Iranin hengellisen vihollisen, Saudi-Arabian kanssa. Trumpin uudesta Lähi-idän politiikasta iloitsee myös Iranin vihollinen Israel. Uskon, että seuraavan neljän vuoden aikana sekä Saudi-Arabian että Israelin vaikutusvalta Lähi-idässä tulee kasvamaan. Nähtäväksi jää, miten uudet suhteet vaikuttavat Syyrian ja Irakin konflikteihin sekä palestiinalaiskysymykseen.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 02.02.2017  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s