USA: “Iran on suurin valtiollisen terrorismin tukija”

Republikaanit ovat aina olleet tiukkoja Iranin kanssa, eikä Trump ole tässä poikkeus. Yksi hänen keskeisistä vaalilupauksistaan oli rajoittaa Iranin toimintaa Lähi-idässä. Trump näyttääkin käyneen tuumasta toimeen myös tämän lupauksen kanssa, kun Obaman pitkään pohjustamat Iran-suhteet saavat nyt kylmää kyytiä.

Yhdysvaltain tuore puolustusministeri James Mattis toteaa Iranin olevan suurin valtiollisen terrorismin tukija, mikä tietenkin suututti Iranin. Väite ei kuitenkaan ole tuulesta temmattu. Iran tukee shiia-haaran islamisteja Libanonissa, Irakissa, Jemenissä, Afganistanissa sekä Azerbaijanissa. Lisäksi Iran on Syyrian al-Assadin merkittävin tukija. Yksi maan tärkein tavoite on pyyhkiä Israel kokonaan maailman kartalta. Lisäksi Iran suututti USAn ja koko kansainvälisen yhteisön testaamalla pitkän matkan ohjuksia vastoin YK:n asettamaa kieltoa.

Jo yksinään tämä saattaisi riittää Trumpille suhteiden katkaisemiseen, mutta taustalla on muutakin. Trump on Saudi-Arabian, Gulf-maiden, Jordanian sekä Israelin liittolainen. Nämä kaikki maat luokittelevat Iranin vihollisekseen. Esimerkiksi Emiraatit ovat esittäneet viimeksi tällä viikolla huolensa siitä, että Iran pyrkii synnyttämään islamilaisia vallankumouksia lähialueen maissa. Emiraattien mukaan Iranin jatkuva sekaantuminen muiden maiden sisäpolitiikkaan heikentää alueen yleistä turvallisuutta. Saudi-Arabia puolestaan vaatii, että Iran lopettaa huthikapinallisten tukemisen Jemenissä. Nämä USAn kumppanimaat pyrkivätkin nyt vaikuttamaan Trumpiin ja toivovat hänen kiristävän suhtautumistaan Iraniin entisestään.

Iran tietenkin kiistää kaikki syytökset ja vastaa niihin uhmakkaana. Maa on muun muassa todennut puolustautuvansa viimeiseen asti ja kukistavansa vihollisen, mikäli Yhdysvallat hyökkää aseellisesti. Toivottavasti kiista Yhdysvaltojen ja Iranin kanssa ei kärjisty siihen pisteeseen. Yksi kuitenkin on varmaa: Obaman puhaltama lämpö on poissa maiden välisistä suhteista.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 05.02.2017  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s