Mitä vaihtoehtoja Qatarilla on päästä ulos kiusallisesta konfliktista?

Kesäkuu toi mukanaan ikävän käänteen pikkuiselle Qatarille, kun upporikkaan kääpiövaltion ainoa maaraja Saudi-Arabiaa vastaan suljettiin ennennäkemättömän poliittisen kiistan seurauksena. Selkkauksen taustalla on Qatarin myötämielisyys Irania kohtaan. Vaikka konflikti ei ole ensimmäinen Qatarin ja Saudi-Arabian välillä, on se rajuin tähänastisista. Mikäli rauhanomaiseen ratkaisuun ei kyetä, on mahdollisuus että Qatar hyppää pysyvästi Iranin kelkkaan. Tämä lisäisi merkittävästi rauhattomuuksia Lähi-idässä.

Koko konflikti Saudi-Arabian ja Qatarin välillä puhkesi verrattain viattomasta kipinästä, eli muutamasta rivistä iranilaisessa lehdessä. Jutussa Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani kutsuu Irania alueelliseksi suurvallaksi, joka toiminnallaan tukee Lähi-idän rauhaa ja tasapainoa. Hän myös sanoi sunnilaisen Hamas-järjestön olevan palestiinalaisten tärkeä ja virallinen edustaja. Nämä kaksi väitettä olivat viimeiset oljenkorret, jotka saivat kamelin selän murtumaan. Saudi-Arabia lanseerasi poikkeuksellisen mittavat vastatoimet ja kutsui liittolaisensakin mukaan. Tähän asti  Bahrain, Emiraatit ja myös Egypti ovat liittoutuneet Saudien kanssa Qataria vastaan. Sen lisäksi Libyan ja Jemenin viralliset, YK:n hyväksymät hallitukset ovat samoilla linjoilla. Vaikka Qatar on sittemmin väittänyt koko lehtijuttua tekaistuksi, ei Riad osoita laantumisen merkkejä.

Qatarin kansalaisille on annettu kaksi viikkoa aikaa poistua Saudi-Arabian ja sen liittolaisten alueilta. Sen lisäksi, että maaraja on suljettuna, Saudi-Arabia estää qatarilaisten alusten pääsyn liittouman ilma- ja vesitilaan. Rajoitus koskee myös muiden maiden aluksia, jossa rahtina on Qatariin suunnattua tavaraa. Tämä asettaa elintarviketuonnista täysin riippuvaisen Qatarin tukalaan asemaan. Qatarin pitää myös vetää takaisin kaikki hävittäjäkoneensa, jotka ovat taistelleet saudikoneiston rinnalla Jemenissä huthi-kapinallisia vastaan. Al-Jazeera televisiokanavan toimisto on suljettu Saudi-Arabiassa “terroristisen propagandan vuoksi”. Myös Emiraatit on sulkenut Qatarilaisia televisiotoimituksia alueellaan.

Taloudelliset, poliittiset ja diplomaattiset suhteet ovat siis lievästi sanottuna pahasti jäässä. Konflitkin taustalla on Qatarin väitetty tuki terroristeille sekä maan veljeily saudien ykkösvihollisen, Iranin, kanssa.

Mistä terrorismista on kyse?

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta. Mutta minkälaisesta terrorismista on kyse? Saudi-Arabian virallisen tiedotteen mukaan Qatar on sekä suorasti että epäsuorasti sotkeutunut arabimaiden sisäisiin asioihin, masinoinut vallankaappauksia ja pyrkinyt synnyttämään vastarintaa maiden istuvia hallitsijoita vastaan. Riadin mukaan Qatar tukee tiettyjä sunni-terroristeja kuten Muslimiveljeskuntaa (joka myös kaavailee Helsinkiinkin suurmoskeijaa), Isisiä ja al-Qaidaa. Sen lisäksi Qatar tukee Iranin liittolaisryhmiä eli shiioja Saudi-Arabiassa ja Bahrainissa, huthi-kapinallisia Jemenissä sekä ääri-islamilaista al-Nusran rintamaa Syyriassa.

Qatar tietenkin kiistää kaikki syytökset, vaikka ne eivät perättömiä olekaan. Kaikki riippuu siitä, miten määritellään terrorismi. Iran, Qatar ja Saudi-Arabia tukevat ja rahoittavat kaikki erilaisia aseellisia, islamistisia liittoumia eri puolilla maailmaa. Länsimaalaisen silmissä nämä ovat kaikki enemmän tai vähemmän terroristisia, mutta nämä kolme valtiota luokittelevat terroristeiksi vain kahden muun tukemat järjestöt.

Saudi-Arabiaa suututtaa Qatarin tuki palestiinalaisten ääri-sunnijärjestö Hamasille. On totta, että Qatar antaa vahvan tukensa Hamasin Israelin-vastaiselle taistelulle. Esimerkiksi Hamasin virallinen edustusto sijaitsee Qatarissa. Saudi-Arabian kanssa sunni-maailman johtajuudesta kilpailee myös kansainvälinen liittouma Muslimiveljeskunta. Siksi Saudi-Arabia ei voi sietää naapurinsa Qatarin tukea Muslimiveljeskunnalle.  Monet Muslimiveljeskunnan johtajista asuvat Qatarissa. Kyseessä on henkilöitä, jotka sekä Egypti että Saudi-Arabia nimittävät terroristeiksi johtuen heidän kytköksistään Egyptin vallankaappaukseen. Qatar myös tukee muslimiveljeskunnan läheisiä islamistisia ryhmittymiä Syyriassa. Qatarin kansainvälinen al-Jazeera -televisiokanava levittää Muslimiveljeskunnan linjan mukaista propagandaa ja kyseenalaistaa mm. Persianlahden maiden harjoittamaa politiikkaa, mutta vaikenee visusti omien hallitsijoiden toimista.

Terrorismin tukemisen lisäksi Saudeja kismittää myös Qatarin veljeily sen ykkösvihollisen, Iranin, kanssa. Qatar on aina osoittanut tukeaan Iranille, läpi erilaisten ydinohjelmakiistojen. Tällä hetkellä Iranin ilmatilan kerrotaan ruuhkautuneen Qatariin suuntautuvista lennoista, jotka toistaiseksi kulkevat kaikki sen kautta.

Taustalla Saudi-Arabian inho Irania kohtaan

Saudi-Arabia on Iranin vihollinen numero yksi. Saudi-Arabia pyrkii aktiivisesti ja kaikin keinoin ottamaan roolin sunni-maailman johtajana. Iran puolestaan johtaa shiia-leiriä. Shiia- ja sunni-konflikteja on ollut islamin syntyajoista saakka, ja nykyään ne vaikuttavat keskeisesti eri muslimimaiden ulkopolitiikkaan ja keskinäisiin suhteisiin. Saudi-Arabia ei ole ollut tyytyväinen Iranin ydinneuvotteluihin suurvaltojen kanssa ja vastustaa kiivaasti Iranin kansainvälisten talouspakotteiden poistamista.

Shiiojen ja sunnien väliset taistelut näyttävät olevan Lähi-idän ikuinen vitsaus, koska molemmat osapuolet uskovat olevansa oikeassa. Sekä Iran että Saudi-Arabia useasti teloittaneet omia ”väärää suuntausta” edustavia kansalaisiaan.

Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa Saudi-Arabia tukee ainoastaan sunniryhmiä Iranin johtamaa shiia-leiriä vastaan. Vastaavasti maailman shiiamuslimien johtaja Iran ja sen liittolaiset tukevat shiia-ryhmiä Syyriassa, Jemenissä, Libanonissa ja Irakissa. Näin ollen maat ovat epäsuorasti keskenään sodassa.

Suurin osa länsimaista tukee Saudi-Arabian johtama sunnileiriä, sillä ne ovat sunnien liittolaisia. Kiina ja Venäjä puolestaan tukevat Iranin johtamaa shiialeiriä. Nyt puhjennut konflikti on esimerkiksi Yhdysvalloille kiusallinen, koska se pitää molempia sunnivaltioita eli sekä Saudi-Arabiaa että Qataria tärkeinä liittolaisinaan. Sen sijaan Israelin puolustusministeri on ottanut ilahtuneena vastaan tiedon Qatarin vastaisesta rintamasta ja totesi, että tässä on ehkä hyvä alku terrorisminvastaiselle koalitiolle.

Shiiojen johtaja Iran sen sijaan on virallisesti toivonut tilanteen rauhanomaista ratkaisua. Todellisuudessa maa kuitenkin hyötyisi, jos se saa Qatarista itselleen entistä vahvemman liittolaisen.

Hyppääkö Qatar Iranin syliin?

Nyt kun moni tärkeä naapuri on kääntänyt selkänsä Qatarille, on pikkuisen maan mietittävä huolellisesti strategiansa. Lepytelläkö ja yrittääkö korjata suhteita, vai hypätä tiukemmin nykyisen liittolaisen eli Iranin syliin?

Näen tilanteeseen kaksi vaihtoehtoa. USA sekä Qatarin että Saudi-Arabian liittolaisena voi onnistua painostamaan rauhanomaisen ratkaisun. Sen etuna ei ole, että maat riitautuvat pysyvästi. Qatar on hyväksynyt, että Kuwait toimii sillanrakentajana konfliktissa. Tämä osoittaa, että maa on valmis rauhanomaiseen ratkaisuun. Ilman merkittäviä myönnytyksiä Qatarin suunnalta tämä tuskin onnistuu, koska Saudi-Arabian vaatimuksena on irtautuminen Hamasin ja Muslimiveljeskunnan tukemisesta sekä entääntyminen Iranista.

Toinen vaihtoehto on, että Qatar hyppää Iranin syliin ja he muodostavat tiiviimmän liittolaisuussuhteen. Heitä yhdistää viha Israelia kohtaan, Hamasin tukeminen sekä kilpailuasema Saudi-Arabiaa vastaan. Tämä tiiviimpi liittolaisuus olisi ehkä worst case scenario USA:lle, Israelille ja Saudi-Arabialle. Jos näin käy, Qatar todennäköisesti ryhtyy Iranin tavoin tukemaan kaikkia Saudi-Arabian vastaisia ryhmittymiä eri konflikteissa ja synnyttäisi lisää arabikevään kaltaisia myllerryksiä. Se myös parantaisi suhteitaan Libanonin Hizbollahin kanssa ja vaihtaisi rooliaan Syyrian sodassa ryhtymällä tukemaan Bashar al-Assadia.

Uskon kuitenkin, että Qatar ei halua lähteä tälle tielle vaan se yrittää mielistelemällä voittaa itselleen edes jonkinasteisen suosion takaisin Persianlahden mailta. Tiiviit Iran-suhteet kun Trumpin kaudella saattavat merkitä myös kaupan tyrehtymistä ja näin haavoittaa maan kansainvälistä lentoyhtiöbisnestä sekä jalkapallon 2022 MM-kisojen isännöintiä. Jos Trump joutuu valinnan eteen, hän todennäköisesti jatkaisi Saudi-Arabian ja Israelin liittolaisena ja katkaisisi suhteet Qatariin.

Tähän asti maan epädemokraattinen hallitus on nauttinut kansan suosiota lähinnä sen vuoksi, että maa on satumaisen vauras. Kesimääräiset vuositulot ovat liki kaksi kertaa Norjan tasolla. Mutta jos huonolla ulkopolitiikalla tyrehdytetään talouskasvu, kuka tietää, mitä hallitsijasuvulle käy. Siksi viime kädessä he luultavasti onnistuvat pelaamaan tilanteen omaan pussiin.

Lyhennetty versio kirjoituksesta on julkaistu 06.06.2017 Iltalehden näkökulma-palstalla.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s