Lähi-idän ja EU:n keskinäiset vaikutussuhteet puhututtivat Kultaranta-keskusteluissa

Lähi-itä puhututti paljon, kun kokoonnuimme Naantalissa Kultaranta-keskusteluihin. Teemana oli tulevaisuus, jota käsiteltiin turvallisuuden, talouden ja politiikan kannalta. Osa keskusteluista on referoituna mediassa. Tauoilla kävimme hedelmällistä keskustelua Lähi-idästä ja sen konfliktien vaikutuksista Eurooppaan. Paikalla olleet huipputason asiantuntijat antoivat paljon uusia näkökulmia, monissa asioissa olimme myös samaa mieltä.

Merkittäviä tauoilla esiin nousseita seikkoja oli muun muassa Yhdysvaltojen ja EU:n rooli koko Lähi-idän stabiliteetin kannalta. Obaman aikakauden passiivisuus Lähi-idän politiikassa loi tyhjiön, jonka pääsi täyttämään muut tahot kuten Venäjä, Muslimiveljeskunta ja monet muut valtiot tai järjestöt joilla on kyseenalaisia intressejä alueella. Tämä on lisännyt hajanaisuutta, sirpaloittanut kenttää entisestään, ja syventänyt konflikteja. Jos EU ja Yhdysvallat tekevät täysimittaista yhteistyötä eivät hämärät tahot pääse harjoittamaan “hajoita ja hallitse” -politiikkaa konfliktialueille. Tällä hetkellä pitää myös olla varpaillaan Turkin suhteen, sillä kaikki merkit viittavat siihen, että Erdogan haluaa lisätä valtaansa myös ulkomailla. Oli virhe Obamalta aikoinaan kutsua Erdogania esimerkilliseksi hallitsijaksi, josta koko muslimimaailma voisi ottaa oppia. Varoitin siitä jo silloin, sillä poliittisen islamin agendalla olevat etenevät aina saman mallin mukaan: ensin näyttäydytään kovin “maltillisena”, ja kun valta kasvaa, paljastetaan todelliset kasvot.

Toinen huoli jonka moni tuntui jakavan on kasvava EU-vastaisuus, aikana jolloin maat hyötyisivät paljon tiiviimmästä ja paremmasta yhteistyöstä. Itse uskon, että parempi maahanmuuttopolitiikka vähentäisi merkittävästi EU-vastaisuutta. EU:n pitää kyetä ottamaan oma ulkoraja hallintaan ja tuomaan mahdolliset maahanmuuttajat tänne laillisin keinoin, kontrolloidusti ilman salakuljetusta.

Tauoilla keskusteltiin paljon myös Qatarin ja Saudi-Arabian välisestä konfliktista, joka juontaa juurensa taisteluun alueellisesta vallasta sekä shiia-sunni-vastakkainasetteluun. Suomen tai EU:n ei kannata tukea yhtäkään kolmesta suuresta muslimiryhmittymästä toistaan vastaan. Vallasta kilpailevat Iranin johtamat shiiat, Saudi-Arabian johtamat sunnit, sekä Turkin Muslimiveljeskunnan johtamat sunnit. Itse toivoisin monipuolisempaa uutisointia Lähi-idän asioista, sillä välillä valtamedia välittää vain yhden leirin näkökulmaa.

Kohonnut terroriuhka mietitytti monia ja puhuimme sen kitkemisen keinoista. On tärkeää tiukentaa otetta radikalisoituneista islamisteista joita Euroopassa on paljon. Tätä kaipaavat myös Euroopassa asuvat maltilliset muslimit.

Oli suuri kunnia ja erittäin rikastuttavaa osallistua nyt viidettä kertaa järjestettäviin Kultaranta-keskusteluihin. Lisää keskustelujen antia voi katsoa mm. YLEn videokoosteesta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 14.06.2017  Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s