Liberaali ja tasa-arvoinen suurmoskeija olisi tervetullut

Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin on viime vuosina avattu liberaaleja moskeijoita. Niitä yhdistää islamin moderni tulkinta, tasa-arvon ihannointi sekä esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien takaaminen. Perustajina on yleensä nainen. Vaikka en mikään uskontojen ystävä olekaan, tämän trendin soisi rantautuvan Suomeenkin. Ja jos Suomeen kaavailtu suurmoskeija noudattaisi linjauksiltaan Berliiniin avattua liberaalia moskeijaa, sanoisin rakennushankkeelle tervetuloa.

Berliinin moskeijan perustaja, kurdinainen nimeltä Seyran Ateş, vastustaa burkan ja niqabin käyttöä. Hän saarnaa modernia islamia, jossa Koraanin oppeja tulkitaan tähän päivään sovellettuina. Hänen moskeijassaan miehet ja naiset rukoilevat rinnakkain, mikä on ennenkuulumatonta islamilaisissa maissa. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kaikki modernisaatioyritykset yleensä päätyvät perustajan surmaamiseen. Siksi fundamentalistinen juntta kykenee määräämään uskonnon harjoittamisen normit. Islamistit ovat esteenä uskonnon uudistamiselle, mutta ehkä Euroopasta käsin islamin renesanssi onnistuu. Siinä ensimmäinen askel ovat tämänkaltaiset liberaalit moskeijat.

Yhdelläkään imaamilla Euroopassa ei pitäisi olla oikeutta syrjiä naisia tai kehottaa epätasa-arvoisuuksiin. Tähän kuitenkin valtaosa islamilaisista instituutioista Euroopassa syyllistyy. Tarvitaan Seyran Ateşin kaltaisia rohkeita naisia, jotka uudistavat uskontoa sisältä käsin. Tämän kaltainen moskeija ei tuo mukanaan eriarvoisuutta, vaan lisää yhteenkuuluvuutta, suvaitsevaisuutta ja vähemmistöjen integraatiota.

Saksalaispoliitikot ovat toivottaneet Seyran Ateşin liberaalin moskeijan tervetulleeksi ja puolustaneet sitä Egyptin ja Turkin valtioiden moitteilta. Toivottavasti myös Suomen viranomaiset kannustavat liberaalia muslimisiipeä, sen sijaan että tuetaan vanhoillista islamia tai jopa Muslimiveljeskuntaa antamalla tontti suurmoskeijalle. Liberaali ja humaani moskeija ei koskaan ole isännöivälle yhteiskunnalle ongelma, tulipa sen rahoitus mistä vaan. Ehkä itsekin voisin antaa kympin tai kaksi.

Sillä jos jumala on kaikkien jumala ja uskonto on tarkoitettu kaikille, miksi uskonnon pitäisi syrjiä erilaisia ihmisiä? Ihmiset ovat vapaita tulkitsemaan uskontoa miten haluavat, kunhan se ei loukkaa paikallisia tasa-arvon normeja. Olen varma siitä, että islamin uudistaminen onnistuu naisilta kaikkein parhaiten. He ovat elämän antajia, ja osaavat uudistaa miesten kirjoittamia uskontoja semmoisiksi, että siinä on tilaa kaikille, kuten äidin sylissä on tilaa kaikille lapsille. Näin myös leikataan siivet poliittisen islamin ja fundamentalismin leviämiseltä.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 26.06.2017  Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s