Ajatusmaailma tekee rasistiksi, ei ihonväri

Jotkut oikeistolaiset käyttävät maahanmuuttajia, muslimeita tai tummaihoisia ihmisiä välineenä ja maskina peittääkseen omaa rasismiaan. Heitä tuodaan esille ja nostetaan somessa sellaisten lausuntojen yhteydessä, joissa haukutaan vähemmistöjä, maahanmuuttajia tai muslimeita ja juutalaisia. “En ole rasisti, minulla on mustia tai maahanmuuttajataustaisia ystäviä, ja hekin ovat samaa mieltä tästä asiasta kanssani!”

Tämänkaltaisia toimintaan olen törmännyt monesti. Mutta mistä on kyse oikeasti? Maahanmuuttajataustainen tai ihonväriltään muu kuin valkoinen ihminen voi ihan hyvin olla ajatuksiltaan hyvinkin rasistinen. Tämä näyttää monelta unohtuneen. Lisäksi henkilö voi yrittää kasvattaa omaa asemaansa vaikkapa vastustamalla vähemmistöjen oikeuksia, vaikka itsekin on vähemmistön edustaja.

Historiassa löytyy satoja esimerkkejä, joissa vähemmistön edustaja taistelee oman ihmisryhmän oikeuksia vastaan yhdessä vihollisen kanssa, saavuttaakseen itselleen valtaa tai asemaa. Esimerkiksi pan-turkkilaisuuden isä, sosiologi Ziya Gökalp, oli itse kurdi, ja toimi siitä huolimatta aktiivisesti kurdeja vastaan. On myös lukemattomia naisia, jotka toimivat patriarkaalisten ryhmittymien kanssa feministejä vastaan ja pyrkivät rajoittamaan naisten (eli omia) oikeuksia esimerkiksi ehkäisy- tai aborttiasioihin liittyen.

Rasismi ei ihonväristä kiinni. Se on korvien välissä. Kaikki jotka vihaavat, syrjivät tai halveksuvat muita taustansa takia ovat rasisteja. Ihonväri, kieli, uskonto, etnisyys, asuinpaikka (demokraattisissa tai diktaattorisessa maassa asuminen)  jne. ei takaa sitä, että ihminen toimii juuri toimi näiden valtavirtanäkemysten mukaan.

Esimerkiksi Iranissa, jossa hallitsee islamilaiset hallitsijat, naiset taistelevat tasa-arvon puolesta, mutta Suomessa ja lännessä löytyy monia naisia jotka taistelevat feministejä ja tasa-arvon normeja vastaan. Monissa maissa jotkut kristityt järjestöt tai henkilöt pyrkivät kieltämään abortin tai ehkäisyn kaltaisia oikeuksia. Monissa muslimimaissa nämä ovat sallittuja.

Ihmisten ajatusmaailma on tärkeämpi kuin ulkonäkö. Myös hunnutettu nainen voi olla feministi, myös musta voi olla rasisti, myös valkoinen mies voi olla humaani.

Alan Salehzadeh

photo-1543415458-364217818234

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s