Iranin “Kulttuurin ja islamilaisen käytöksen ministeriön” tekemän mielipidemittauksen mukaan yli 70 prosenttia iranilaista vastustaa huivi -ja hijab-pakkoa. Tämä on ensimmäinen kerta kun viranomaiset ja Iranin tärkeät instituutiot tekevät tämän kaltaisen mielipidemittauksen tai ainakin myöntävät, että iranilaiset vastustavat hijabipakkoa.
Iranin huvikapina tuottaa siis tulosta. Iranin virallisella tv-kanavalla päättäjät kuten Mehdi Nasiri (joka kuuluu konservatiiviseen ryhmään ja oli konservatiivisen Kayhan-sanomalehden päätoimittaja) myönsivät että, hijab-pakko ei ole hyvä asia. He sanoivat tiedostavansa, että valtaosa kansalaisista vastustaa pakkoa. Käänsin alle, mitä hän eilen sanoi tv-kameroille:
“Isoäitini käytti täyttä hijabia, tyttäreni kevyempää ja lapsenlapseni ei ollenkaan, tämä on yleinen suunta Iranissa. Miksi kun näemme 13-vuotiaan tytön etsivän roskiksesta ruokaa, meitä ei kiinnostaa ollenkaan, mutta jos sama tyttö liikkuu ilman hijabia meillä kiinnostaa? Jos jatkamme huivipakkoa, pian koko systeemiä vastaan saatta syntyä iso kapina. Meidän pitää myöntää, että yli 40 vuoden hijabpakko ei ole onnistunut eikä enää toimi. Kuvitelkaa, jos me haluamme esittää Maryam Mirzakhania malliesimerkkinä nuorille, mitä pitäisi tehdää? (Maryam oli iranilainen matematiikan professori ja hän oli ensimmäinen nainen, joka palkittiin Fieldsin mitalilla). Maryam ei käyttänyt hijabia, eikä näin ollen hänen kuvaansa ei edes saisi näyttää nuorille.
Minusta tämä hijab-pakko ei toimi. Islamissa ei ole hijab- ja huivipakkoa. On monia kohtia joissa suositellaan hijabia, mutta ei ole pakkosääntöjä.”
Tämä keskustelu oli ensimmäinen laatuaan Iranissa, ja yllätti kansalaiset. Minusta tämä keskustelu ei ole sattumaa. Iranin media, erityisesti Iranin “YLE”, on hyvin kontrolloitu ja ohjelmien sisältö ja vieraat päätetään etukäteen. Näyttää siltä, että Iranin viranomaiset haluavat tehdä joitain myönnytyksiä estääkseen kansalaisten kapinan. Iranin talous on huonossa kunnossa ja kansalaisten tyytymättömyys on korkealla tasolla. Jos taloudellinen ja poliittinen ahdinko sekä kansainväliset, erityisesti USA:n asettamat pakotteet jatkuvat, saattaisi mopo karata papiston käsistä. Viime aikoina moni Iranin vaikutusvaltainen henkilö on todennut, että mitä enemmän maata hallitaan epädemokraattisesti sisältä, sen enemmän ulkopoliittiset painostukset kasvavat. Moni on sitä mieltä, että papiston on pakko tehdä reformeja, muuten koko systeemin olemassaolo on vaarassa.
Alan Salehzadeh
Huivipakon taustoista voi lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani:
Kapina huivipakkoa vastaan Iranissa kiihtyy
16 naisia sortavaa iranilaissäädöstä