Talibanin paluu Afganistaniin lienee hyväksytty etukäteen lännessa ja Lähi-idässä

Kaikkia ei harmita Talibanin nousu. 

Jotkut ovat sitä mieltä, että harvat maat hyväksyvät Talibaneja Afganistanissa. Olen ihan eri mieltä. Tämä soppa eli Talibanin paluu on keitetty vuonna 2020 Qatarissa. Kokit olivat Pakistan, Saudi-Arabia ja USA. Iran, Venäjä ja Kiina hyväksyivät asian, koska eivät halua USA:n armeijaa alueella. USA ja Saudi-Arabia hyväksyivät asian, koska haluavat vahvan sunni-hallitsijan Iranin naapuriin. Melkein kaikki sunnimaat ovat USA:n liittolaisia. Ilman heidän hyväksyntää tätä ei olisi tapahtunut.

Afganistanin naapurimaat kuten Iran, Pakistan ja Kiina ovat iloisia viimeaikaisista käänteistä. Iran kiirehti ilmoittamaan pari päivää sitten olevansa valmis taloussuhteiden solmimiseen Talibanin kanssa erityisesti energiasektorilla. Kiina ja Venäjä kutsuivat Talibanin edustajat koolle ja kertoivat omat toiveensa tulevasta hallituksesta. Taliban on edustajansa välityksellä toivonut Kiinan pelaavan tärkeää roolia maan jälleenrakentamisessa ja taloussektorilla. Pakistan on Talibanien tärkein tuki ja se hyväksyy talibanit ehdoitta. Venäjälläkään ei ole mitään Talibania vastaan,  ellei Taliban tue ääri-islamisteja Venäjän vastaan. Myös Turkki on tyytyväinen Afganistanin tapahtumiin, vaikkakin maa on huolissaan mahdollisesta pakolaisvyörystä alueelleen. Turkin edustajat ovat mukana neuvottelemassa yhdessä Qatarin, Pakistanin ja Talibanien kanssa Afganistanin tulevaisuudesta. 

Afganistanin ydinongelmat 

Yli 40 vuotta historiaa on osoittautunut, että yhtenäiset, kansalliset hallitukset eivät kykene hallitsemaan Afganistanissa, jossa elää erilaisia kansalaisryhmittymiä ja islamin eri haarojen edustajia. Uskonnolliset ja etniset kiistat, klaanisysteemi, köyhyys, työttömyys ja huumekartellit ovat ajaneet maan melkein asuinkelvottomaan tilaan.

Afganistanin alle 40 miljoonasta asukkaasta noin puolet on pashtun kielisiä. Toiseksi suurimman ryhmän (noin 40 %) muodostavat tadzikit ja hzarat jotka puhuvat äidinkielenään persian sukukieltä.  Loput ovat turkmeeneja ja muita pienempiä vähemmistöjä. Noin 80 prosenttia kansasta on sunnimuslimeja,  alle 10 prosenttia shiioja ja lisäksi on pieniä ryhmiä muiden uskonnon edustajia.

Eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisten konfliktien vuoksi rauha ja talouskehitys vaikuttavat melko kaukaisilta haaveilta Afganistanissa. Pakistanin, Intian, Iranin, Turkin, muiden islamilaisten maiden sekä suurvaltojen sekaantuminen Afganistanin sisäisiin asioihin vievät maata yhä syvemmälle konfliktien suohon.

Nyt kaikki afgaanien vaatimus on se, että halutaan kaikkien etnisten ja uskonnollisten ryhmien edustajat uuteen hallitukseen. 

Melkein kaikissa Lähi-idän maissa vain yksi etninen ryhmä hallitsee ja syrjii muita. Esimerkiksi Iranissa vain persian kielen opetus on sallittua, vaikka alle 50 % ovat persiankielisiä. Sunni ei saa olla presidenttiehdokas. 

Afganistanin armeija sekä kanslaiset eivät puolustaneet maata talibaneja vastaan

Miksi Taliban valloitti Afganistanin melkein ilman vastarintaa? Melkein kaikki lännen liittolaiset olivat korruptoituneita. Kurdit Syyriassa ja Irakissa menettivät yli 20 000 taistelijaa ISIS:ille ja voittivat sodan heitä vastaan. Kurdeilla on oma maa mutta ei omaa valtiota.

Erityisesti Syyrian kurdinaiset YPJ valloittivat ISIS:in pääkaupungin ja romahduttivat ääri-islamistit. Miksi tämä ei toistunut Afganistanissa? Kurdeilla ei ollut moderneja aseita, Afganistanissa on kymmeniä tuhansia modernisti varusteltua sotilasta. Mistä se kertoo?

USA on syyllinen siltä osin, kun pommitti Afganistanin, otti sen hallintaansa ja sitten äkkiä ilmoittamatta poistui maasta. Mutta suurimmat syylliset ovat afganistanilaiset hallitsijat. He ovat saaneet vuosikausia taloudellista, poliittista sekä sotilaallisia apua ja heillä oli hyvin varusteltu yli 300 000 tuhannen henkilön armeija sekä USA ilmavoimaa apunaan, mutta silti he antautuivat Talibaneille ilman vastarintaa. 

USA ja liittolaiset hyväksyivät Trumpin aikana Talibanin paluun Afganistaniin Qatarissa. Varmasti tämä vaikutti siihen, että afganistanilaiset eivät halunneet puolustaa maata Talebaneja vastaan. 

Afgaanien piti itse hoitaa oman maansa asiat eikä vaan odottaa, että joku ulkopuolinen maa hoitaa heidän asioitaan. Minusta muslimimaiden pitäisi itsekin yrittää edistää rauhaa ja tasa-arvoa ja muuttaa Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka enemmän EU:n kaltaiseksi yhteisöksi. Heidänkin pitäisi toimia tasa-arvon edistämiseksi. Suurvallat ovat syyllisiä kun jatkuvasti hyökkäävät Afganistaniin ja muualle. Mutta suurin vastuu on muslimimailla kehittää ja demokratisoida omia maitaan. Minusta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maat eivät juurikaan kaipaisi lännen apua, jos länsimaat (suurvallat) ei romahduttaisi tai pommittaisi heidän maitaan maan tasalla samalla tavalla kun olemme nähneet Libyassa, Irakissa, Afganistanissa, Syyriassa jne. Valitettavasti suurvallat ovat usein diktaattorien liittolaisia.

Suomen rooli

Suomen rooli on hyvä ja rakentava Afganistanissa ja hallitus on toiminut fiksusti viime aikoina. Ei voi odottaa enempää pieneltä Suomelta. Jotkut kuvittelevat, että Suomi on eri planeettaa. Suomi kuitenkin sijaitsee samalla maapallolla. Kaikki maailman tapahtumat vaikuttavat Suomeen, ja Suomi vaikuttaa maailmaan tapahtumiin. 

Olisin kuitenkin toivonut Suomelta etunojaa. Kirjoitin joitakin viikkoja ennen Talebanin nousua, että Suomen Kabulin suurlähetystö pitäisi sulkea. Silloin jotkut suurlähetystön työntekijät reagoivat kovasti. Nyt hätiköidään. Mistä se johtuu? Minusta joka ikisessä ministeriössä pitäisi olla ThinkTank-osasto, joka ennakoivasti luotaa maailman tapahtumia.

Diplomaattisuhteet on paras keino

Pakistanilla on tärkeä rooli Afganistanin tulevaisuudelle. Nyt afganistanilaiset neuvottelevat talebanien kanssa Pakistanissa. Kuuntelin edustajien haastatteluja, oli hyviä ehdotuksia erityisesti naisten asemaan ja vapaan median rooliin liittyen.

Valitettavasti halusimme tai emme, Taliban hallitsee maata.  Nyt on parempi rohkeutta ja painostaa laatimaan hyvä tai ainakin tyydyttävä lainsäädäntö, sen sijaan kun suljetaan kaikki diplomaattireitit. Miljoonien kohtalo, erityisesti naisten, on heidän käsissään. Noin 40 miljoonan kansaa ei voi evakuoida eikä kukaan ole valmis taistelemaan Talibaneja vastaan.

Siellä missä islamin sharia-lait hallitsee, ei ole demokratiaa eikä tasa-arvoa. Mutta mitä voi tehdä, kun USA ja muut länsimaat ovat hyvässä suhteessa Iranin ja Saudi-Arabian kanssa, jossa samat lait eli sharia-lait hallitsee? Uskoisin, että länsimaat ennemmin tai myöhemmin hyväksyvät Talibanit. 

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s