Turkki jälleen kohtuuton – uhkailee ja pelottelee EU:ta. Nähdäänkö tässä Erdoganin viimeinen hallituskausi?

Turkin Erdogan uhkaa karkoittaa Suomen ja usean muun EU-maan suurlähettiläät – vain sen takia, kun maat ovat vaatineet erään ihmisoikeusaktivistin vapauttamista. Tuhannet ihmisoikeusaktivistit, feministit, toimittajat ja kriitikot Turkissa ovat vankilassa. Jos kuka tahansa kritisoi Erdogania, hänet leimataan terroristiksi ja kohtalona on vankeus tai maanpako. 

Erdogan suuttui näin paljon yhdestä pyynnöstä. Hänen tulisi kuitenkin katsoa peiliin ja miettiä omaa käytöstään. 

Hän itse jatkuvasti sekaantuu EU-maiden sisäisiin asioihin. Hän on nimittänyt EU-hallitsijoita natseiksi ja islam-foobikoiksi, jotka loukkaavat Euroopassa asuvien muslimien oikeuksia. Hän on vaatinut maanpaossa olevien ihmisoikeusaktivistien palauttamista Turkkiin. Hän suureen ääneen vaatii Euroopassa asuvia turkkilaisia ja muslimeita tekemään yhteistyötä isäntämaitaan vastaan. Hän uhkailee avaavansa Turkin ulkorajat ja antavansa pakolaisten marssia Eurooppaan, ellei hänelle anneta lisää suuria summia rahaa. Ironisinta on, että hänen oma sotilaallinen toimintansa Pohjois-Syyriassa, Pohjois-Irakissa, Pohjois-Afrikassa yms on aiheuttanut nämä pakolaiset. Lisäksi Erdogan todistetusti tukee ääri-islamisteja. Hänen kaudellaan vähemmistöjen syrjiminen on lisääntynyt ja äärinationalismi noussut. Euroopassa Erdogan pyrkii sanelemaan jopa tutkimuslaitoksille ja medialle mitä saa tai ei saa julkaista. Itsekin sain maistaa hänen uhkailuaan, kun hän vaati Twitterin ylläpitoa sulkemaan tilini yhden re-twiittauksen takia. Sain virallisen ja uhkaavan oloisen kirjeen oikeuslaitokselta tähän liittyen. 

EU:n on oltava tiukka Turkille. Erdoganin suosio turkkilaisten keskuudessa on nyt tosi heikko, mielipidemittausten mukaan nuori sukupolvi ei aio enää äänestää häntä. Turkin talous on romahtanut. Mikäli Nato ei suojele Turkkia, Erdogan elää viimeistä hallituskauttaan. 

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s