USA varastaa afganistanilaisten rahaa

Tänään minua on suuresti harmittanut uutinen, jonka mukaan USA on takavarikoinut koko Afganistanin keskuspankin 7 miljardin omaisuuden ja antanut siitä puolet eli 3,5 miljardia yhdysvaltalaisille, 9/11 -iskun uhrien omaisille. Loput 3,5 miljardia on Bidenin mukaan tarkoitus käyttää Afganistanin orastavan nälänhädän taklaamiseen. 

Minua surettaa, että maailman rikkain valtio ryöstää köyhiltä afgaaneilta, jotka ovat itsekin huonon hallintonsa uhreja. Talibanit on pahoja, kansalaiset ei.  Lisäksi 9/11 -iskun terroristit olivat melkein kaikki Saudi-Arabialaisia. Saudi-Arabia on kuitenkin rikas maa ja USA.n liittolainen ja tärkeä talouskumppani, sen takia maata ei ole rangaistu toimistaan 9/11-iskuissa ja terrorismin tukemisessa. 

Tämä rahansiirto on jälleen osoitus suurvaltojen harjoittamasta kaksoismoraalista. USA:n liittolais-diktaattoreilla kuten Turkin Erdoganilla, Saudi-Arabialla sekä Pakistanin ja Egyptin hallitsijoilla tuntuu olevan suoja USA:n sanktioilta, vaikka moni näistä valtioista on tukenut Talibania ja ISIS:iä. 

Esimerkiksi Talibanin johtaja Ben-Laden tapettiin Pakistanissa. ISISin molemmat tapetut johtajat eli al-Baghdadi ja al-Qurayshi piileskelivät Turkin armeijan suoja-alueella. Onko tämä kenellekään yllätys? Melkein kaikki kansainväliset jihadistit myös menevät Syyriaan ja Irakiin Turkin kautta. Mikäli halutaan kitkeä terrorismia, täytyy voimavarat keskittää tukijamaiden toiminnan valvomiseen ja kitkemiseen riippumatta siitä, ovatko he USA:n liittolaisia vai ei. 

Brigit McGurk eli USA:n lähettiläs joka johti ISIS:in vastaista sotaa, on julkisuudessa paheksunut Turkin yhteistyötä ISISin kanssa. Silti Turkille ei ole tullut mitään rangaistuksia, koska se on Naton jäsen ja oli Trumpin perheen yhteinen talouskumppani. 

Minusta Afganistanin raha kuuluu Afganistanin kansalle, ei USA:lle. Jos näin jatkuu afganistanilaisten nälänhätä ja vaikeudet synnyttävät suurvihaa Yhdysvaltoja vastaan ja Taliban ja muut ääri-islamistit vahvistuvat entistä enemmän. Bidenin hallinnolta olisi toivonut enemmän. Jos Trump olisi ollut tämän takana, millainen äläkkä olisi noussutkaan? Miksi Bidenin alla kaikki ovat hiljaa tästä ryöstöstä?

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s