Eivät vain diktaattorit ole herkkähipiäisiä – Tämä twiitti suututti sananvapauden kärkimaan presidentin ja hänen puolisonsa

Aiemmin Turkin Erdogan ja monet muut Lähi-idän johtajat ovat eri tavoin uhkailleet, boikotoineet, painostaneet ja kiristäneet minua mitättömiltä tuntuvien asioiden johdosta. En ole antanut tämän haitata ulosantiani, vaan olen jatkanut suorasukaista viestintätyyliäni. Minulla on vahva palo puolustaa tasa-arvoa ja demokrtatian toteutumista, siksi en pienestä hetkahda. 

Eilen koin kuitenkin yllätyksen. Tuttuun tapaan twiittailin näkemyksiäni ajankohtaisista asioista, mutta näköjään tämä oli liikaa presidentti Sauli Niinistölle. Hän on lukeutunut seuraajiini 10 vuoden ajan, mutta eilen lakkasi seuraamasta minua ja rouva Jenni Haukio kiiruhti puolustamaan toimintaansa Twitterissä. 

Viestiketju alkoi, kun kritisoin presidentti Niinistön toimia Turkin suhteen. Minusta ne liiaksi mielistelevät Erdogania ja samalla sivuuttavat hänen hirmutoimiaan esimerkiksi viatonta kurdiväestöä kohtaan. Uutisissa siis kiersi joitakin vuosia vanha kuva, jossa Suomen presidenttipari laskee ruusuja yhdessä Erdoganin kanssa Ankaran pommi-iskun tapahtumapaikalle. 

Tässä alkuperäinen twiittini: 

Hienoa. Samalla reissulla olisitte @niinisto  menneet kurdialueille, joissa tuhansia viattomia kurdisiviilejä on tapettu Erdoganin pommeilla. Myös sinne voi käydä viemässä kukkia. Tulee mieleen myös kun @JenniHaukio vieraillessaan Iranissa laittoi papiston käskystä hijabin tiukasti päähän sen sijaan kun puhuisi naisten oikeuksista. Häpeällistä kun Nato-hakemuksen takia kumarratte diktaattori-Erdoganille. Nyt Erdogan hyökkää Pohjois-Syyriaan ja tappaa lisää viattomia. Vietkö sinnekin kukkia?

Toki on presidentin oma asia, ketä hän seuraa Twitterissä ja ketä ei, eikä hänen tarvitse millään lailla perustella sitä että lopetti seuraamisen. Mutta outoa kun sananvapauden kärkimaan presidentti näköjään suuttuu pienestä kritiikistä. 

Hauskinta oli se, että twiittasin sen jälkeen näin: 

Presidentti @niinisto ei kestä kritiikkiä.

Hän oli twitter-seurajani melkein 10 vuotta. Mitä tapahtui tänään herra presidentti?

Presidentti tykkäsi twiitistä, minkä moni muukin seuraajani pani merkille, mutta puolen tunnin päästä poisti hänen tykkäämisensä (kuvakaappaus on tallessa).

Haluaisin kuitenkin kiittää Jenni Haukiota, hän vastasi kritiikkiini Twitterissä asiallisesti näin: Tiedoksenne, että vierailin Iranissa osana Suomen virallista delegaatiota, jolle ulkoministeriö oli antanut suositukseksi käyttää kyseisellä matkalla huivia. Matkani jokaisessa tilaisuudessa ja kohtaamisessa teemana olivat tyttöjen ja naisten asema ja oikeudet.

Minä kiitin ja vastasin: 

Kiitos vastauksestasi. Iranilaisten naisten ahdinko tuotava esiin. Iranilaiset naiset ovat eläneet ahdingossa yli 40 vuotta papiston vallan alla. Heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan poljetaan järjestelmällisesti. Suomella on velvollisuus nostaa esiin Iranin ihmisoikeusloukkaukset ja tehdä voitavansa, jotta naisten asema paranee.

Nyt olen huolissaani siitä kun halutaan mielyttä Turkkia Naton pääsyn vuoksi. Toivottavasti Turkin vaatimuksiin ei suostuta ja Suomi on jatkossakin demokratian mallimaa, jossa kansalaiset saavat ilmaista myös soraäänensä rauhassa ja ilman painostusta. 

Niiltä, jotka haluavat nyt hinnalla millä hyvänsä  miellyttää Lähi-idän diktattoreita, kysyisin: Haluatteko tietää miksi olen Suomessa? 

Jätin taakse rakkaita, kauniin maan ja tullut tänne rasittamaan teitä. En tullut tänne työn, opiskelun jne. takia. Minulla oli kaikki. Tulin tänne turvaan diktaattoreita, jotta minulla olisi sananvapautta ja voisin elää demokratiassa….Taistelen paremman tulevaisuuden puolesta entisen kotimaani ja kansani puolesta. Enkä toivo, että Suomi tekee yhteistyötä Lähi-idän murhaajien ja sortajien kanssa. Tämän tien olen aloittanut ja jatkan loppuun asti.

Onneksi toistaiseksi Twitter ja some eivät ole ahdasmielisten ja sensuurihaluisten käsissä, muuten ne hiljentäisivat kaikki kriitikot.

En halua imarrella ja nuoleskella johtajia, enkä halveksua ja suututtaa heitä, mutta sananvapaus kuuluu länsimaailmaan (ainakin vielä toistaiseksi – vaikka sananvapauden jälkiseuraukset eivät ole tuoneet minulle hyviä seurauksia). 

Eläköön sananvapaus ja demokratia.

Alan Salehzadeh 

Alla on kuvakauppaus eiliseltä ennen ja jälkeen kun kritisoin presidentti Niinistön Turkin-vierailua.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s