Maahanmuuttaja saa olla bussikuskisi, mutta saako hän olla opettajasi tai lääkärisi?

Suomi on harvaan asuttu maa, jossa väki vanhenee ja työvoima hupenee. Sen takia tänne tarvitaan lisää työvoimaa. Nyt onkin hyvä hetki pohtia miltä tuntuu, jos joku tulee ns. alemman kehitystason maasta ja tekee koulutustaan vastaavaa työtä Suomessa esimerkiksi opettajana, tutkijana, tuomarina, lääkärinä tai johtajana. 

Väitän, että Suomessa tälle ollaan edelleen allergisia – varsinkin, jos kaverilla on vierasperäinen aksentti kun hän puhuu suomea. Kun vierasperäinen ihminen saapuu työyhteisöön, ei pidä ajatella että koska hän puhuu suomea esimerkiksi sinua hitaammin, hän on hidasälyisempi. 

Olen kuullut lukuisia tarinoita siitä, kuinka moni maahanmuuttajataustainen asiantuntija on kertonut suomalaisten kollegoiden arvostuksen puutteesta. Tämä ei koske niinkään muualta Euroopasta ja esimerkiksi Pohjois-Amerikasta muuttaneita. Heistä Suomessa tykätään, ja aksenttiakin saa olla. Sen sijaan jos joku tulee maasta joita Suomessa ei arvosteta, kuten Irakista, Somaliasta, Venäjältä, Romaniasta jne, aksentti ärsyttää ja koko henkilön osaaminen saatetaan kyseenalaistaa. Olen kuullut tapauksista, joissa kantasuomalaiset kollegat kävivät jatkuvasti kyttäämässä, vahtimassa ja vaatimassa raportteja samassa asemassa työskentelevältä, Mohammed-nimiseltä kollegaltaan. He eivät olleet henkilön esimiehiä, eikä heillä pitäisi olla mitään syytä kytätä hänen tekemistään. Ainoa syy on, että kyseinen asiantuntijatehtävissä toimiva Mohamed on vieraskielinen ja ulkomaalainen. Tämä ei ole hyväksyttävä syy. 

Suomessa maahanmuuttajien määrä on todella pieni. Pelkästään suomalaisia on Ruotsissa maahanmuuttajina kaksi kertaa enemmän, kuin mitä tänne on tullut yhteensä kaikista muista maista. Tähän asti Suomesta on muuttaanut ulkomaille yli puolitoista miljoona ihmistä. Toivon että kaikkia suomalaisia kohdellaan maailmassa tasa-arvoisesti ja heille annetaan mahdollisuus kukoistaa ja kehittyä osana isäntämaan yhteiskuntaa. 

Kun kuulut eri kieli- ja kulttuuri- tai etniseen ryhmään jotkut kuvittelevat, että et osaa mitään vaikka olisit osaavampi ja koulutetumpi kuin he. 

Suomessa on hienosti totuttu siihen, että maahanmuuttajat siivoavat, hoitavat tai rakentavat. Seuraavaksi pitää tottua siihen, että he opettavat, johtavat tai tuomaroivat – yhdessä kantaväestön rinnalla. 

Alan Salehzadeh

Jos maahanmuuttaja valittaa säästä ja kesämökistä se ei ole loukkaus isäntämaata kohtaan.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s