Iranilaisten kapina huivipakkoa vastaan on feministinen vallankumous islamisteja vastaan

Iranilaiset ihmiset, naiset sekä miehet, ovat eläneet ahdingossa yli 43 vuotta papiston vallan alla. Heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan poljetaan järjestelmällisesti. Erityisesti naisten oikeuksia loukataan monta kertaa räikeämmin miehiin verrattuna, koska islam ajaa erityisesti miesten oikeuksia ja on patriarkaalinen uskonto. Huntupakko on Iranin papiston vallankäytön symboli. Allahin nimissä papisto alistaa naisia ja kontrolloi heidän elämäänsä syntymästä kuolemaan asti. Jos joku kapinoi papistoa vastaan tai vaatii omia perustason ihmisoikeuksia, hänet heti vangitaan, painostetaan hiljenemään tai jopa ammutaan. Iranin valtaa pitävä papisto pelkää, että mikäli se säätää huivin käytöstä vapaaehtoista, kansalaisten vapausvaatimukset lisääntyvät ja saattaa syntyä lumipalloefekti, joka syöksee heidät pois vallasta. Nyt käynnissä olevan huivikapinan johdosta on kuollut tähänastisten tietojen mukaan noin 100 ihmistä, monta tuhatta on loukkaantunut ja tuhansia on pidätetty.

Iranin nykyinen huivikapina lienee ensimmäinen feministinen vallankumous, jota johtavat suoraan naiset. Tähän vallankumoukseen on osallistunut sankoin joukoin ihmisiä kaikista etnisistä ja uskonnollisista ryhmittymistä Iranissa. Slogaanina on ollut: nainen, vapaus ja elämä. Uskon ja toivon, että vallankumouksen kipinä leviää halki muslimimaiden. Vuodesta 1979 alkaen Iranissa on ollut kymmeniä kapinoita ja aseellista vastarintaa hallintoa vastaan, onnistumatta. Tämä on ensimmäinen kerta kun laajamittainen kapina tuo esiin gender-kysymykset ja melkein kaikki vapaamieliset naiset ja miehet sekä jotkut uskonnolliset ihmiset on mukana.

Moni kysyy, mihin saakka iranilaisten naisten kapina jatkuu. Vaikea sanoa. Iranilla on yli miljoonan hengen hyvin varustettu, kokenut armeija sekä satoja tuhansia kannattajia  ja shiia-sotilaita lähialueen maissa. Iranilla ei ole enää vahvoja sotilaallisia oppositioryhmittymiä vaan pelkästään somessa harjoitettua vastarintaa. Iranin pääbudjetti on aseellisen ryhmittymän käsissä ja tällä budjetilla papisto rahoittaa kymmeniä tuhansia sotilaita ja liittolaisia Libanonissa, Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa. Uskon kuitenkin, että jos kansainvälinen yhteisö ja erityisesti länsimaat tukevat vahvasti naisten kapinaa, he onnistuvat tavoitteissaan.

Suomi on pieni maa, silti minusta tasa-arvon suurvalta. Olen kiitollinen siitä tuesta, mitä täällä on osoitettu iranilaisille naisille. Kiitän iranilaisten puolesta kaikkia niitä tavallisia ihmisiä ja päättäjiä, jotka ovat ilmaisseet tukensa naisten huivikapinalle. Myös iranilaiset naiset haluavat elää samalla tavalla kuin suomalaiset naiset, vapaassa maassa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. 

Jotkut kysyvät, miksi pitäisi sekaantua Iranin ja Turkin sisäisiin asioihin. Vastaus on yksinkertainen: Iran ja Turkki itse sekaantuvat jatkuvasti poliittisesti ja sotilaallisesti muiden maiden sisäisiin asioihin. He pyrkivät hiljentämään hallintojaan kritisoivia soraääniä myös länsimaissa, kuten lukuisat paljastuneet tapaukset meille osoittavat, ja synnyttävät sekä ruokkivat kriisejä Lähi-idässä. Papisto ei jättänyt rauhaan minuakaan. Iranin papiston alainen suurlähettiläs ja maan ulkoministeriö lobbareidensa kautta pyrkivät  hiljentämään minut Suomessa. Miksi? Koska vuonna 2013 “Iran’s domestic and foreign policies” kirjoituksessa toin esiin naisten ja muiden kansanryhmien oikeudet, joita papisto järjestelmällisesti loukkaa.

Naisten oikeudet ovat globaali asia. Niiden toteutumista täytyy valvoa laajalti. Minkään tietyn ihmisryhmän uskonto tai kulttuuri ei saa olla veruke sille, että syrjimistä tai alistamista hyväksytään.Toivottavasti kansainvälinen yhteisö, Suomi mukaan lukien, ymmärtää minkälaisessa ahdingossa tavalliset iranilaiset elävät, ja tekevät kaikkensa jotta valta vaihtuisi Iranissa rauhallisesti ja sekulaarinen, demokraattinen järjestelmä saataisiin viimein istutettua maahan.

Minua ilahduttaa nähdä kansainvälinen tuki, jota iranilaiset naiset nyt saavat. Esimerkiksi Elon Musk lupasi jakaa internetin kaikille iranilaisille, kun papisto katkaisee sen toistuvasti tahallaan. Internet-katkokset sotkevat valtavasti ihmisten elämää. Minulla oli syntymäpäivät hiljattain, ja vanhempani joita en ole nähnyt yli 24 vuoteen, eivät pystyneet onnittelemaan minua nettikatkoksen takia.

Iranin huivikapinan johtajat ovat naiset. Moni oppositioryhmä pyrkii omimaan mielenosoitukset, tuloksetta. 

Syyrian kurdinaiset vallloittivat ISIS:in pääkaupungin ja romahduttivat ääri-islamistit, nyt on iranilaisnaisten vuoro nousta. Iranin papisto tärisee ja natisee. Naisia alistava systeemi kaatuu naisten voiman alla. Se on ajan kysymys. Iranilaiset naiset ovat hyvin koulutettuja ja kaikkien ihmisten tavoin ansaitsevat tasa-arvoiset lähtökohdat. He ovat olleet järjestelmän panttivankina yli 40 vuotta. Miten itse pystyisit elämään maassa, jossa pitkäpartaiset, vanhoilliset miehet päättävät kaikista elämäsi osa-alueista liittyen pukeutumiseen, matkustamiseen, intimiielämään, juomiseen, syömiseen ja ylipäätään hengittämiseen?

Iranin kansa on kokenut ääri-islamiset sekä nationalistiset vallanpitäjät. Tulevan systeemin pitäisi olla kaikkia uskonnollisia ja etnisiä ryhmiä edustava hallitus.

Alan Salehzadeh

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s