Nato-jäsenyyden ei saa antaa käynnistää suomettumisen uutta aaltoa

Hienoa, että Suomi panostaa omaan turvallisuuteensa ja on ottanut pitkään haikailemansa askeleen kohti Nato-jäsenyyttä. 

Sen sijaan on tärkeää, että Nato-jäsenyyden takia ei lähdetä itse sensuroimaan itseämme ja tulla Turkin presidentin käskyn alaiseksi. Jotkut vaativat, että meidän pitäisi olla hiljaa ja noudattaa Erdoganin käskyjä ja toiveita kunnes Suomi hyväksytään sotilasliittoon. 

Jäitä hattuun, Suomi. Jos kerran alistumme Erdoganille, hän pyrkii jatkamaan alistamista myös tulevaisuudessa. Tässä pätee vanha sanonta: “jos antaa pahalle pikkusormen, se vie koko käden”. Suomettumisen aikana ilmiö näkyi ohjelmissa ja elokuvissa, politiikassa ja arjessa. Emme halua suomettumisen jatkuvan, kun haikailemme Natoon tai kun olemme sen jäseniä. 

Häkellyin, kun luin että viime päivinä Suomessa poliisi poisti mielenosoituksessa käytetyn Turkin presidenttiä esittävän nuken. Perusteena oli kunnianloukkaus. 

Turkin presidentti on diktaattori. Muistetaan tämä. Hän on teljennyt vankiloihin tai ajanut maanpakoon lähes kaikki hänen kriittisesti suhtautuvat tahot. Häntä esittävän nuken tarhaaminen tai roikottaminen ei pitäisi olla kunnianloukkaus. Muussa tapauksessa samaa sääntöä tulisi soveltaa ihan kaikkiin ja näin ollen poistaa kaupoista kaikki nuket, kirjat, pilapiirrokset ja kriittiset kirjoitukset jotka koskaan on tehty, koska aina löytyy joku herkkä ihminen joka jostain loukkaantuu. Turkin presidentti ei ole Suomen päättäjä eikä EU:n tai Naton johtaja, eikä hänelle tule täällä myöntää erikoiskohtelua. 

Kumpi on pahempaa: massamurhat vai diktaattorin nuken pilkkaaminen? 

Erdogan on toistuvasti pommittanut siviilejä Irakissa ja Syyriassa. Turkki taistelee USAn ja lännen liittolaisia vastaan Syyriassa. Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat paenneet diktaattoreita. Kai heillä pitäisi olla oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltään heidän sortajia vastaan? 

Erdogan haluaa rajoittaa eurooppalaisten sananvapautta ja muuttaa EU-maita Turkin kaltaiseksi, jossa joku saa määrätä kuka saa sanoa mitäkin ja milloin. Jos hänen käskyjään lähdetään noudattamaan, on se kuin höyläisi itsenäisyyttään pois. 

Vuonna 2019 suureksi yllätykseksi sähköpostiini tupsahti englanninkielinen viesti Twitterin ylläpidolta. He olivat saaneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilta oikeuden pyynnön joka koski minun henkilökohtaista Twitter-tiliäni @AlanSalehzadeh  ja erityisesti siellä jakamaani DeutcheWellen artikkelia, jossa kritisoitiin Erdogania. Sähköpostin liitteenä oli viisisivuinen turkinkielinen oikeusasiakirja jonka mukaan olin “syyllistynyt rikokseen” koska olen re-twittanut Erdoganin koskevan loukkaavan pilapiirroksen. 

Onneksi Twitter ei alistunut Turkin presidentin käskyyn ja kumosi Erdoganin vaatimuksen ja minä olen edelleen saanut jatkaa Twitterissä. Elämme omituisia aikoja. Niin kauan kuin voimme luottaa että Twitterin, Facebookin ja Googlen kaltaiset jättiläiset pysyvät poliittisesti puolueettomina, on meillä toivoa. Toivottavasti isot yritykset ymmärtävät vastuunsa globaalista sananvapaudesta, eivätkä lähde taipumaan Suomen tavoin diktaattorien oikkuihin. 

Toinen asia josta olen huolissani on se, että Turkki maalittaa kurdeja Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa. Kurdeilla ei ole mitään ongelmaa sen kanssa että maat liittyisivät Natoon. Turkin tarkoitus on synnyttää lisää vihollisia kurdeja vastaan. Kurdit vain vaativat perusoikeuksiaan Turkissa. Ei pidä unohtaa, että kurdit Syyriassa sekä Irakissa ovat taistelleet ISISiä vastaan. Samaan aikaan Turkki on suorasti sekä epäsuorasti tehnyt yhteistyötä ISISin kanssa ja tukenut heidän toimintaansa.

Toivottavasti Suomi menestyy kaikissa hankkeissaan ja pääsee pian Natoon. Toivon kaikille malttia. Turkin diktaattorin pillin mukaan hyppely ja suomettumisen uusi aalto ei ole oikea tie. Suomen täytyy olla ylpeä omasta demokratiastaan ja sanavapaudestaan ja seisoa omien perusarvojensa takana jylhästi myös silloin, kun houkuttelee toimia toisin nopean edun toivossa. Lopussa kiitos seisoo. 

Alan Salehzadeh

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s