Nato-jäsenyyden ei saa antaa käynnistää suomettumisen uutta aaltoa

Hienoa, että Suomi panostaa omaan turvallisuuteensa ja on ottanut pitkään haikailemansa askeleen kohti Nato-jäsenyyttä. 

Sen sijaan on tärkeää, että Nato-jäsenyyden takia ei lähdetä itse sensuroimaan itseämme ja tulla Turkin presidentin käskyn alaiseksi. Jotkut vaativat, että meidän pitäisi olla hiljaa ja noudattaa Erdoganin käskyjä ja toiveita kunnes Suomi hyväksytään sotilasliittoon. 

Jäitä hattuun, Suomi. Jos kerran alistumme Erdoganille, hän pyrkii jatkamaan alistamista myös tulevaisuudessa. Tässä pätee vanha sanonta: “jos antaa pahalle pikkusormen, se vie koko käden”. Suomettumisen aikana ilmiö näkyi ohjelmissa ja elokuvissa, politiikassa ja arjessa. Emme halua suomettumisen jatkuvan, kun haikailemme Natoon tai kun olemme sen jäseniä. 

Häkellyin, kun luin että viime päivinä Suomessa poliisi poisti mielenosoituksessa käytetyn Turkin presidenttiä esittävän nuken. Perusteena oli kunnianloukkaus. 

Turkin presidentti on diktaattori. Muistetaan tämä. Hän on teljennyt vankiloihin tai ajanut maanpakoon lähes kaikki hänen kriittisesti suhtautuvat tahot. Häntä esittävän nuken tarhaaminen tai roikottaminen ei pitäisi olla kunnianloukkaus. Muussa tapauksessa samaa sääntöä tulisi soveltaa ihan kaikkiin ja näin ollen poistaa kaupoista kaikki nuket, kirjat, pilapiirrokset ja kriittiset kirjoitukset jotka koskaan on tehty, koska aina löytyy joku herkkä ihminen joka jostain loukkaantuu. Turkin presidentti ei ole Suomen päättäjä eikä EU:n tai Naton johtaja, eikä hänelle tule täällä myöntää erikoiskohtelua. 

Kumpi on pahempaa: massamurhat vai diktaattorin nuken pilkkaaminen? 

Erdogan on toistuvasti pommittanut siviilejä Irakissa ja Syyriassa. Turkki taistelee USAn ja lännen liittolaisia vastaan Syyriassa. Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat paenneet diktaattoreita. Kai heillä pitäisi olla oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltään heidän sortajia vastaan? 

Erdogan haluaa rajoittaa eurooppalaisten sananvapautta ja muuttaa EU-maita Turkin kaltaiseksi, jossa joku saa määrätä kuka saa sanoa mitäkin ja milloin. Jos hänen käskyjään lähdetään noudattamaan, on se kuin höyläisi itsenäisyyttään pois. 

Vuonna 2019 suureksi yllätykseksi sähköpostiini tupsahti englanninkielinen viesti Twitterin ylläpidolta. He olivat saaneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilta oikeuden pyynnön joka koski minun henkilökohtaista Twitter-tiliäni @AlanSalehzadeh  ja erityisesti siellä jakamaani DeutcheWellen artikkelia, jossa kritisoitiin Erdogania. Sähköpostin liitteenä oli viisisivuinen turkinkielinen oikeusasiakirja jonka mukaan olin “syyllistynyt rikokseen” koska olen re-twittanut Erdoganin koskevan loukkaavan pilapiirroksen. 

Onneksi Twitter ei alistunut Turkin presidentin käskyyn ja kumosi Erdoganin vaatimuksen ja minä olen edelleen saanut jatkaa Twitterissä. Elämme omituisia aikoja. Niin kauan kuin voimme luottaa että Twitterin, Facebookin ja Googlen kaltaiset jättiläiset pysyvät poliittisesti puolueettomina, on meillä toivoa. Toivottavasti isot yritykset ymmärtävät vastuunsa globaalista sananvapaudesta, eivätkä lähde taipumaan Suomen tavoin diktaattorien oikkuihin. 

Toinen asia josta olen huolissani on se, että Turkki maalittaa kurdeja Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa. Kurdeilla ei ole mitään ongelmaa sen kanssa että maat liittyisivät Natoon. Turkin tarkoitus on synnyttää lisää vihollisia kurdeja vastaan. Kurdit vain vaativat perusoikeuksiaan Turkissa. Ei pidä unohtaa, että kurdit Syyriassa sekä Irakissa ovat taistelleet ISISiä vastaan. Samaan aikaan Turkki on suorasti sekä epäsuorasti tehnyt yhteistyötä ISISin kanssa ja tukenut heidän toimintaansa.

Toivottavasti Suomi menestyy kaikissa hankkeissaan ja pääsee pian Natoon. Toivon kaikille malttia. Turkin diktaattorin pillin mukaan hyppely ja suomettumisen uusi aalto ei ole oikea tie. Suomen täytyy olla ylpeä omasta demokratiastaan ja sanavapaudestaan ja seisoa omien perusarvojensa takana jylhästi myös silloin, kun houkuttelee toimia toisin nopean edun toivossa. Lopussa kiitos seisoo. 

Alan Salehzadeh

Standard

Diktaattoristen maiden ei pidä antaa puuttua Suomen sisäisiin asioihin

Nyt tarvitaan nollatoleranssi diktaattoristen maiden kuten Iranin ja Turkin kovistelulle. Suomen ja koko EU:n pitää jyrkästi estää maiden yritykset sekaantua meidän sisäisiin asioihin. 

Viime aikoina on nähty useita vaikuttamispyrkimyksiä. Eilen illalla minulla meinasi mennä iltateet väärään kurkkuun, kun luin STT:n uutisen, jonka mukaan “Turkin ulkoministeriö halusi keskustella suomalaisten kanssa Rauhantekijä-draamasarjasta”. Taustalla on turkkilaisten suurlähettiläiden omat keskustelut, joissa he ovat kiinnittäneet huomiota siihen missä valossa Turkki sarjassa näyttäytyy. 

Tällä viikolla Tanska puolestaan on kutsunut Iranin suurlähettiläät kuultavaksi, koska he ovat painostaneet iranilaistaustaisia naisia noudattamaan imaamien ohjeita Tanskassa tapahtuvissa  avieroissaan. 

Iran ja Turkki ovat ihmisoikeusloukkaksien tilastojen kärkisijoilla. Eilen Teherenissa vangit asetettiin kulkueeseen, ja heitä hakattiin kepeillä “varoituksena muille”. Turkissa Erdoganin “puhdistusten” yhteydessä kaikki toisinajattelijat on vangittu, karkoitettu tai vaiennettu. Näiden hallintojen noudattama ideologia on turmiollista ja hirveää, eikä sille saa antaa minkäänlaista jalansijaa Euroopassa. 

Henkilökohtaiset kokemukseni vaikuttamispyrkimyksistä

Diktaattoristen valtioiden painostus- ja vaikuttamispyrkimykset ovat todellisia, ja ne kohdistuvat paitsi päättäjiin, myös kaltaisiini aivan tavallisiin kansalaisiin. Se, että joku puuttuu korkealta tasolta omiin tekemisiin voi tuntua erittäin kuumottavalta. Jaan siksi tässä alla vielä uudestaan ne omakohtaiset kokemukset, jotka minulla on vieraiden valtioiden vaikuttamispyrkimyksistä. 

Viime vuonna Turkin presidentti Erdogan lähetti minulle Twitterin ylläpidon välityksellä oikeuden määräyksen liittyen re-twiittaukseeni, joka oli hänelle epäsuotuisa. 

Suureksi yllätykseksi sähköpostiini tupsahti silloin englanninkielinen viesti Twitterin ylläpidolta. He olivat saaneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilta oikeuden pyynnön joka koski minun henkilökohtaista Twitter-tiliäni @AlanSalehzadeh  ja erityisesti siellä jakamaani DeutcheWellen artikkelia, jossa kritisoitiin Erdogania. Kuvituksessa näkyi saksalaistaiteilijan pilapiirros Erdoganista. Sähköpostin liitteenä oli viisisivuinen turkinkielinen oikeusasiakirja. 

Pidän erittäin kummallisena, että yhdelläkään valtion päämiehellä on aikaa ja resursseja käytettäväksi moiseen kyttäämiseen. Twitterillä on miljoonia käyttäjiä ja varmasti satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat jakaneet Erdoganin hallintoa kritisoivaa sisältöä. Syystäkin — Erdoganin kauden alla Turkki on vajonnut yhä syvemmälle islamistisen ja ääri-nationalistisen diktatuurin suohon. 

En poistanut kyseistä twiittiä seinältäni, enkä aio muuttaa tämän vuoksi käyttäytymistäni sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti niin eivät tee muutkaan, jotka mahdollisesti ovat vastaanottaneet vastaavia ukaaseja. Sosiaalinen media on tarkoitettu meille kaikille, ja sen kauneus on että pienilläkin ihmisillä on ollut mahdollisuus tuoda oma näkökulmansa esille. 

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tekemisiini puututaan ulkovalloista käsin. Vuonna 2013 julkaisin Maanpuolustuskorkeakoululle Iran-tutkielman Iran’s Domestic and Foreign Policies, joka  vedettiin pois netistä Iranin suurlähettilään painostuksen vuoksi ja mediamylläkän saattelemana palautettiin nettiin. 

Samana vuonna ei julkaistu toista Turkkiin liittyvää tutkielmaani (TURKEY’S CURRENT CHALLENGES IN THE AFTERMATH OF THE ARAB SPRING) Turkin mahdollisen reagoinnin pelosta. 

Oma toiveeni olisi, että kaikki vastaavaa kokeneet puhuisivat siitä avoimesti. Vain näin Suomessa saadaan selkeä käsitys siitä, miten laajasta ja monitahoisesta ilmiöstä on kyse. Ja niille jotka kokevat uhkaavaa painostusta vieraan valtion toimesta, suosittelen kääntymään myös suoraan esimerkiksi Suomen poliisin puoleen. Kenenkään ei tarvitse sietää ulkopuolisen valtiovallan painostusta, ja tämän kitkeminen on paitsi Suomen, myös koko EU:n yhteinen asia. 

Alan Salehzadeh 

Standard

Onko tämä totta? Turkin Erdogan on lähettänyt Twitterin ylläpidon välityksellä minulle oikeuden määräyksen liittyen re-twiittaukseeni

Twiittaus on yksi merkittävä harrastukseni. Vietän siellä paljon aikaa ja jaan runsaasti sisältöä liittyen geopolitiikkaan ja maailman tapahtumiin.

Suureksi yllätykseksi sähköpostiini tupsahti tänään englanninkielinen viesti Twitterin ylläpidolta. He ovat saaneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilta oikeuden pyynnön joka koskee minun henkilökohtaista Twitter-tiliäni @AlanSalehzadeh  ja erityisesti siellä jakamaani DeutcheWellen artikkelia, jossa kritisoitiin Erdogania. Kuvituksessa näkyy saksalaistaiteilijan pilapiirros, alla kuvakaappaus kyseisestä re-twiitistä.

Sähköpostin liitteenä oli viisisivuinen turkinkielinen oikeusasiakirja. Sekä Twitterin sähköposti että turkinkielinen liite ovat nähtävissä alla olevista linkeistä.

Pidän erittäin kummallisena, että yhdelläkään valtion päämiehellä on aikaa ja resursseja käytettäväksi moiseen kyttäämiseen. Twitterillä on miljoonia käyttäjiä ja varmasti satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat jakaneet Erdoganin hallintoa kritisoivaa sisältöä. Syystäkin — Erdoganin kauden alla Turkki on vajonnut yhä syvemmälle islamistisen ja ääri-nationalistisen diktatuurin suohon.

En poistanut kyseistä twiittiä seinältäni, enkä aio muuttaa tämän vuoksi käyttäytymistäni sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti niin eivät tee muutkaan, jotka mahdollisesti ovat vastaanottaneet vastaavia ukaaseja. Sosiaalinen media on tarkoitettu meille kaikille, ja sen kauneus on että pienilläkin ihmisillä on ollut mahdollisuus tuoda oma näkökulmansa esille.

Vastaavien viestien saaminen kuitenkin mietityttää. En taida uskaltaa matkustaa Turkkiin, enkä edes lentää välilaskua Istanbulin kautta. Ja erityisesti: jos minulle, Suomessa asuvalle tutkijalle lähetellään moisia viestejä valtion päämiehen pyynnöstä, miten tukalaa mahtaa olla maassa asuville kriitikoille?

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tekemisiini puututaan ulkovalloista käsin. Vuonna 2013 julkaisinMaanpuolustuskorkeakoululle Iran-tutkielman, joka vedettiin pois netistä Iranin suurlähettilään painostuksen vuoksi ja mediamylläkän saattelemana palautettiin nettiin.

Elämme omituisia aikoja. Niin kauan kuin voimme luottaa että Twitterin, Facebookin ja Googlen kaltaiset jättiläiset pysyvät poliittisesti puolueettomina, on meillä toivoa. Toivottavasti isot yritykset ymmärtävät vastuunsa globaalista sananvapaudesta.

Alan Salehzadeh

Katso tästä Twitterin lähettämä englanninkielinen sähköposti >>

 

Katso tästä turkinkielinen oikeuden määräys >>

 

Tästä re-twiittauksestani Erdogan suuttui:

Screenshot 2019-09-22 at 15.57.03

Standard