Miksi Iran tukee Venäjää Ukrainaa vastaan?

On monta syytä, miksi Iran tukee Venäjää. Ensinnäkin, maat ovat vanhoja ystäviä. Putinilla ja Iranin Khameneilla on hyvät henkilökohtaiset välit, ja Iran on Venäjän liittolainen monilla eri sektoreilla. Lisäksi molemmat maat ovat USA:n vihollisia ja lännen ja EU:n ulkopolitiikan vastustajia. Molemmat naapurimaat vastustavat länsimaiden, erityisesti USA:n, läsnäoloa Lähi-idässä ja syyttävät länttä ja NATOa Lähi-idän sekasorrosta – siitä huolimatta, että Iran ja Venäjä itse ovat olleet monissa konflikteissa mukana ja systemaattisesti sotkevat Lähi-idän ja kaukasuksen stabilisointipyrkimyksiä. Kolmanneksi molemmilla mailla on hyvät suhteet Armenian kanssa ja ne vastustavat NATO:n laajentumista. Lopuksi on pidettävä mielessä, että molemmat maat ovat maailman tärkeimpiä energiantuottajia ja käyttävät yhdessä energiasektoria vallan välineenä muita maita vastaan. 

Iranin tuki Venäjälle on myös vastavuoroisuuden osoitus. Venäjä on nimittäin perinteisesti ollut Iranin liittolainen. Maa on auttanut Iranin papistoa pysymään vallassa tukemalla Irania sotilaallisesti, sekä tukemalla maan ydinteknologian kehittämistä. Vastaavasti Iran on ollut Venäjän tärkeä talouskumppani. Molemmat maat tukevat kaikin voimin heidän yhteistä liittolaistaan, eli Syyrian al-Assadia. Niin kauan kuin al-Assad ja Iranin papisto pysyvät vallassa, säilyy Venäjällä oma jalansija Lähi-idässä ja Persianlahden alueella. Venäjä haluaa myös heikentää Kaukasuksen sunni-vastarintaa (mm. tsetseenit) vahvistamalla shiia-leiriä Lähi-idässä. Tämän vuoksi maalla on hyvää yhteistyötä Iranin shiia-hallitsijan kanssa.

Venäjä on käyttänyt useampaan kertaan veto-oikeuttaan Iranin vastaisia pakotteita vastaan ja on suojellut Iranin imaameja kansainvälisellä areenalla. Tuorein esimerkki on tältä viikolta. Ensimmäistä kertaa Iran joutui kansainväliseen vastuuseen mielenosoittajien murhaamisesta, kun YK päätti asettaa lautakunnan tutkimaan Iranin väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Tätä kannatti mm. Suomi. Tätä vastusti Kiina, Venezuela, Syyria – ja Venäjä. 

Iran tukee Venäjää sotilaallisesti, lennokkikaupat ovat tästä ehkä räikein esimerkki. Iran möi Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle sotilaslennokkeja törkeäksi nimitetyissä kaupoissa, jotka saivat kansainvälisen yhteisen kuohahtamaan. Isisin vastaisessa sodassa Venäjä on käyttänyt Iranin sotilaallisia tukikohtia Länsi-Iranissa. Kaspianmeren alueella maat tekevät sujuvaa yhteistyötä. 

Uskon, että Venäjän tuleva voitto tai tappio Ukrainian vastaisessa sodassa vaikuttaa Iraniin myös. Monet ajattelevat, että Putinin tappio heikentää Iranin imaamien vaikutusvaltaa alueella sekä pysäyttää maan sotilaallisen- ja  ydinteknologian kehityksen. Aika näyttää, miten Ukrainassa käy. Mutta kuten laajat mielenosoitukset osoittavat, Iranin kansalle muutos olisi tervetullut. 

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s